Brunello di Montalcino

Foto: tuscanyintour.com

Brunellóóó di Montalcinóóó

Wees ff eerlijk, er is geen mooier wijnbouwgebied in Italië dan Toscane, toch?
En dan heb ik ’t niet alleen over de wijnen. Want er is ook echt hele slechte Chianti te verkrijgen.. Maar de prachtigste heuvels, de langste historie, de beste Italiaanse kunst en de aller, aller mooiste steden van Italië vindt je zeker in Toscane.

Wanneer je op wijnreis gaat Italië, dan moet je ab-so-luut naar Toscane! #goals

Het druivenras Sangiovese staat er al aangeplant sinds de romeinse tijd en heeft zich volledig aangepast aan de heerlijke groeiomstandigheden aldaar. 

Dankzij Fourcroy kon ik thuis beleven hoe mooi de wijnen uit Toscane kunnen zijn. #stayhomestaysafe

Grazie mille Simon voor de prachtige flessen uit Montalcino!

Foto: WinestaBram
Montalcino is een gebiedje zo’n 110 km ten zuiden van Florence in Toscane.
Het is er warmer en droger dan in het beroemde Chianti met zo’n 700mm regen per jaar (Tegenover 900mm in Chianti).  De wijngaarden liggen op grotere hoogte dan in Chianti (Tot zo’n 500m. hoogte) en er waait een verkoelende en ventilerende zeewind vanuit het zuid/westen. De avonden en nachten zijn er koeler en de druiven worden er rijper en gezonder.

De lokale Sangiovese kloon Sangiovese Grosso a.k.a. Brunello, kan hier perfect rijp worden, waardoor ze gullere, krachtigere wijnen geeft dan in Chianti.

De bodem in het noordelijk deel van Montalcino bevat veel kalkhoudende klei (Just like in Chianti) en de wijngaarden liggen hier op een hoogte van zo’n 500m.
Het zuidelijk deel is aanzienlijk warmer en de bodem bevat meer klei. Hierdoor zijn de wijnen uit dit deel krachtiger. Veel wijnmakers blenden daarom wijn uit beide gebieden voor meer complexiteit en balans.

Een van de grootste wijnen van Italië

In 1865 maakte Ferruccio Biondi-Santi  zijn eerste wijn van een ‘super kloon’ van Sangiovese, genaamd Sangiovese Grosso oftewel Brunello.
Deze wijn noemde hij dan ook Brunello en in 1869 won deze wijn meteen een grote Italiaanse wijnprijs! #winning

In de eerste 57 jaar van het bestaan van deze wijn werden er maar enkele vintages gemaakt (1888, 1891, 1925 en 1945) wat bijdroeg aan de schaarste en hoge prijzen.

En waar men in Montalcino tot de jaren ’60 vooral zoete bubbels van Moscato druiven maakte, kwam daar verandering in met de komst van Italiaans-Amerikaanse wijngigant Banfi. Na een mislukt experiment met het aanplanten Moscato in Montalcino, rooiden ze de stokken en planten ze Sangiovese Grosso aan en zo was de eerste grote productie van Brunello di Montalcino geboren.

In de afgelopen 60 jaar is de aanplant van Brunello in Montalcino gegroeid van zo’n 65 hec. naar zo’n 2.000 hec.

De DOC regelementen die stammen uit de jaren ’60, werden groot en deels geschreven door de familie Biondi-Santi en waren gebaseerd op hoe hun familie al bijna een eeuw Brunello maakte. Hierbij werd voorgeschreven dat de wijn 5 á 6 jaar diende te rijpen in houten vaten. Zo ontstond een wijn die vele jaren in de fles zou moeten rijpen en vol en krachtig smaakte.

Misschien dat men hier de ‘king of wines’ Barolo van de troon wilde stoten?

Deze stijl van wijn maken werd nog eens bevestigd door de DOCG regelgeving in de jaren ’80. Echter werden in de jaren er na de rijpingstijden in vat eerst terug gebracht naar 36 maanden en in 1998 zelfs tot 24 maanden.


In 2008 was er een wijnschandaal genaamd ‘Brunellogate’ (Brunellopilo in ’t Italiaans). De wijnschrijvers Franco Ziliani en James Suckling waren de eersten die hier over schreven op 21 maart 2008. Ze omschreven praktijken waarbij Brunello producenten andere druivenrassen dan het toegestane Sangiovese Grosso in hun wijnen blenden. En in april 2008 schreef het blad  L’Espresso dat 20 bedrijven werden onderzocht vanwege fraude!
Uiteindelijk gaven grote producenten als Banfi en Argiano toe dat ze onder verscherpt toezicht stonden en de Italiaanse politie nam uiteindelijk hele ladingen wijn in beslag die gelabeld waren als Brunello, maar niet voor de volle 100% van Sangiovese Grosso bestonden. Hoewel men, zoals bij andere grote wijnschandalen, niet vreesde voor de gezondheid van anderen, liep de regio wel enorme reputatie schade op. Het ging zelfs zo ver dat men in de V.S. in mei 2008 het importeren van Brunello verbood, tenzij er via ‘lab tests’ aan getoond werd dat de wijn echt van 100% Sangiovese Grosso druiven gemaakt was.

Vele wijnschrijvers hadden al veel langer het vermoeden dat wijnmakers andere rassen gebruikten dan toegestaan, om zo de wijnen een meer internationaal karakter te geven om de wijnen zo beter te kunnen verkopen...

Na dit drama stelden sommige wijnmakers voor om andere druivenrassen toe te staan in de Brunello DOCG, maar dit bracht meer onplezierigheden aan het licht dan men dacht. Want blijkbaar bleek lang niet al het land binnen de Brunello zone schijnt geschikt te zijn voor het verbouwen van Brunello druiven en vreesden deze wijnmakers dus hun inkomsten.


Aangezien de wijnen voor de Brunello di Montalcino DOCG lange tijd in vat moeten rijpen, heeft men nog een wijn in het leven geroepen:

‘Rossi di Montalcino DOC’.

Een 100% Brunello wijn, welke al na een jaar op de markt gebracht mag worden. De wijnmakers kunnen zo hun mindere wijnen verkopen als deze Rosso di Montalcino, waardoor de wijnen uit de Brunello DOCG beter worden en de wijnmakers hebben een betere cashflow. #wijnwijn

Podere Casisano is een prachtig estate in het zuidelijk deel van Montalcino. Het is een estate van 53 hectare, waarvan 22 hectare wijngaard.
Het is sinds 2015 in handen van de beroemde wijnfamilie Tommasi uit Valpolicella.

Ik proefde de Rossi di Montalcino 2017 en de Brunello di Montalcino 2015.

Rosso di Montalcino 2017
De ‘Rosso’ werd vergist in temperatuur gecontroleerde tanks en rijpte daarna nog 8 maanden in oude, Sloveense houten vaten en 4 maanden in fles.

De kleur was ‘typisch Sangiovese’. Helder en kersen rood. In de gemiddeld uitgesproken neus rook ik aroma’s van rode kers, rozenblaadjes, braam, nootmuskaat, tabak en groene kruiden. De smaak is droog, met medium+ zuren, medium, zachte tannine en een medium (13%) alcohol level. Wederom het frisse kersenfruit dat de boventoon voert en een lange, verfrissende afdronk.

Een heel mooie, verfijnde rode wijn welke je het best iets gekoeld (16°C) kunt drinken.

Brunello di Montalcino 2015
“Over op ’t echte werk” denk ik wanneer ik deze wijn in m’n glas schenk. Man, wat had ik gelijk!

De druiven voor deze wijn komen van de beste wijngaarden (9 hec.) van het estate welke op zo’n 480m. hoogte liggen.

Vergisting vond plaats in Sloveens eikenhout, net als de rijping van 36 maanden. Voor stabilisatie rijpt de wijn nog 6 maanden in fles voordat ze op de markt komt.

In het glas duidelijk een diepere kleur dan de ‘Rosso’, welke ook al meer verkleuring toont. De neus heeft duidelijk tijd nodig om te openen, maar toont uiteindelijk heel erg rijp kersen fruit, bramen en pruimen, specerijen als vanille, kaneel en kruidnagel en aroma’s van houtrijping als toast en ceder.

De smaak is krachtig met wederom medium+ zuren, een vollere body, medium+, maar zachte tannine en een hoger (14%) alcoholpercentage.
De afdronk van de Brunello is lang en intens, maar met een mooie frisheid.

Een top wijn met veel complexiteit, een zeer goede balans in body, tannine en zuur en een lange finale. Nu drinken tot tenminste 2030.

Bronnen:

Oxford companion to wine, 4th edition, J. Robinson, 2015
www.wikipedia.nl
www.fourcroy.nl
www.winefolley.com
www.casisano.it

Foto: WinestaBram
Share by: